lauantai 25. lokakuuta 2008

Pietari vol.2.


Maija Poppanenkin oli saapunut Pietariin.


Pietarista, mitähän siitä sanoisi. Liivia sen aika hyvin tiivisti hyvin kaksinaamainen kaupunki. Niin kaunis mutta niin ruma. Viihtyisin enemmänkin ja kauemmin, mutta kieliongelma on aika väistämätön.
En puhu venäjää. Englannilla pärjää liian huonosti.

Miljoonakaupungin vilinässä oli ihana seikkailla ja henkiä sitä tunnelmaa ja ihmisvilinää. Tuli hyvin nostalginen olo, muistui niin Japanin vaihtovuosi mieleen.

Paljolti kun kävelimme kaupungilla huvin itseäni kuvittelemalla kaupungin katuja ja kujia alkuperäisessä loistossaan, niihin aikoihin kun rakennukset oli rakennettu. Herrat ja rouvat, torilla heinaa lappaavat talonpojat ja se tsaarin ajan venäjä. Sitten siirryin pohtimaan Neuvosto aikoja, hyvässä ja pahassa. Niihin aikoihin minäkin olen syntynyt Pietarissa. Kävimme muuten katsomassa sitä taloa jossa olen syntynyt ja missä vanhempani asuivat.
Aikojen vaihtuessa ja eri tahojen käsissä Pietari on muuttunut ja muovautunut sellaiseksi kuin se on nyt, ja siinä on aika pajon siinä.


Isäni suosittelemassa kakku leivos kahvilassa. Maistuivat vähintään yhtä hyviltä kuin näyttivät.

Neva, leveimmältä kohdaltaan jopa noin 1km.



Venäläisiä erikoisuuksia sisustus ja arkkitehtuuri rintamalla. Kuulemma monet näistä ovat Neuvosto aikaisia rakennelmia. Usein asuntoja lohkottiin pieniin huoneisiin, rakentamalla väliseiniä ja mitä erikoisimpiä viritelmiä. Joka huoneeseen sitten majoittui kokonainen perhe vanhempineen lapsineen usein jopa isovanhempineen.
Seiniä purettaessa saattaa eteen sattua vaikka mitä.. Siis todella.
Hurjan näköistä mutta kiehtovaa.

Paikalliselta torilta, Tori oli iso, monta korttelia täynnänsä mitä erikoisempia kojuja ja tuntuu että tarjolla oli ihan joka artikkelia mitä maa vann päällänsä kantaa. Vaatteita, kenkiä, turkiksia, hattuja, sukkia, pyyhkeitä, laukkuja, tossuja, lasten tavaraa, rihkamaa, kankaita jne. Lista lähes loputon.Entinen talliviraston rakennus. Ihana, ja karu, ja ollut tyhjillään jo ties kuinka kauan. Tuntuu muuten että Pietarissa on joka aisiaan ollut oma virastonsa toinen toistaan komeammassa rakennuksessa?! Nyt tilanne taas on tämä. Ovat rikki, ja kiinni ruostuneet, töhrityt.

Kuitenkin vanhaa kunnostetaankin, paikoin ahkerasti. Tässä heppulit korjaamassa Talvipalatsin julkisivua. Herätin suurta ihmetystä kun useiksi minuuteiksi pysähdyin kuvaamaan noita rakennusmiehiä. Minusta aika hienoa, ajatteles voit kertoa työksesi restauroivasi talvipalatsin seiniä. Hauskaa oli se että joka kerroksessa oli oma radionsa, ja kaikki soittivat sitä kanavaa mistä kukin tykkäsi. Musiikin seka sotku oli melkoinen. Vilkuttelimme hetken ja he palasivat töihinsä, hiomaan ja maalaamaan.

Muutenkin Pietarissa oli paljon rakennustyömaata, lähes joka paikassa jotain.



Majapaikkamme sisäpiha. Isäni asunto vasemmalla aivan päädyssä neljännessä kerroksessa. Paksut seinät ja ikkunat, sekä rauhallinen sisäpiha takaavat viihtyisyyttä ja rauhaa. Oli ihana majailla teillä, kiitti Pekka!
Palaamme tarkastelemaan heidän asuntonsta ihmeitä seuraavassa matka raportissa.

8 kommenttia:

maarit kirjoitti...

Ah, ihana matkaraportti upeiden kuvien kera! Pietariin olisi upea päästä jälleen, uskon että meno on muuttunut kymmenessä vuodessa suunnattomasti.

Sanna kirjoitti...

Odotan odotan lisää kuvia. Ja kaikkea tietoa.Niin ihanan näköistä.

isoinpapu kirjoitti...

Mielenkiintoisia, jännittäviä kuvia. Vähän pelottaviakin, mutta niinhän kaikki vieraalta tuntuva usein on. Kaunista.

En ollut tiennytkään että olet syntynyt Pietarissa! Jännittävä elämänkaari. Tai siis sen alku, oletkin noin nuori vielä.

Tiuku kirjoitti...

Maarit: Hips hops junaan vain! Minulla asiaa helpotta vielä se että asun aivan suoran juna yhteyden päässä ja tosi lähellä rautatietä vielä. Viisumi asiat vai ovat oma lukunsa asiassa.

Sanna: Kuvia vielä vähän tulossa ;-)

Tiuku kirjoitti...

Isoinpapu:
Mitäs Papunen ;) Juu ei varmaan ole tullut mainittua blogissa aiemmin siellä ehdin juuri juuri Neuvosto Leningradissa syntyä. Kuitenkin olen ihan kasvanut ja elellyt täällä Suomessa. Supi suomalaisesta en kuitenkaan ehkä ihan mene. Naamavärkki on niin eriparia, mutta eipäs se mitään. Parasta on että minulle on sattunut hassua kyllä tosi suomalainen etunimi sukunimi yhditelmä. Joskus vähän häkellytään, kun odotuksissa on nimen perusteella aivan toisenlainen ihminen.Hoopoa.

Minustakin Pietarissa kuten kai muutenkin Venäjällä on aistittavissa sellainen pieni pelottavuus. Mikä lie?! Onhan kyseessä joka tapauksessa valtaisa valtio, ehkä se on sitä. Venäläisessä kansanperinteessä on paljon kaikkea kiintoisaa, vaatteissa olisi vaikka kuinka tutkittavaa, tekstiilit ja uskonnollisuus. Sitten on vielä kaikki taikauskot! Nekin hurjan jänniä. Oletteko tutustuneet?

Tiuku kirjoitti...

Jaarin jaarin.
tulipa kerrassaan pitkät sepustukset :)
Minulla on saamattomuus päällä vaikka tekemistä ja ommeltavaa olisi niin paljon kun voisi. Kangastakin ihan liikaa. Miksi kuitenkin on niin mitään tekemätön olo. Päätin jo että ensi viikosta heti maanantaina viimeistään ryhdistäydyn tämän elon ja olon kanssa. Arki ja uusi reippaus!Sit tulee kans tapahtumaan, ja etenkin nyt kun olen teillekin mennyt oikein uhoamaan asiasta. Huomaan jo nyt kuinka tämä alkaa motivoimaan ;)

Bohemian girl kirjoitti...

Sankt Petersburg? Beautiful pictures, partly nice and elegant, great times in the past and something shabby and destroyed at the same time. I also noticed that the first is found towards the sky and the shabby stuff more at the human level.

Liivia kirjoitti...

Kiitos hienosta raportista!
Jotenkin niin tuttua ja niin tutunlaisia ajatuksia.
Jännittävä kaupunki jokatapauksessa.

Ja minäkin ihmettelen elämänkaartasi. Kuullostaa todella kiehtovalta!